zondag 5 augustus 2012

Culinaire reis van Noord- naar Zuid-India: Hyderabadi Murgh Korma & Methi Chaman

Hyderabadi murgh korma (kip in kokosnootsaus met cashewnoten en sesamzaad)

Het werd wel weer tijd voor een nieuw recept! Iets teveel bevangen door het 'ik-ben-hoognodig-toe-aan-vakantie'  kwam er minder van het koken en nog minder van het bloggen. Inmiddels ben ik weer helemaal hersteld en vol nieuwe energie!
Geïnspireerd door een recente Indiase kookmarathon waarbij ik mijn gasten diverse verschillende curry's voorschotelde trakteer ik jullie deze keer graag op een tweetal goed te combineren Indiase gerechten.
De Hyderabadi Murgh Korma is een kipgerecht in kokosnootsaus met cashewnoten en sesamzaad. De kip wordt gemarineerd in yoghurt. Door het zuur in de yoghurt wordt de kip lekker mals. Andere manieren om malsheid te verkrijgen is door het gebruik van wijn of azijn. In West-India gebruiken ze bijvoorbeeld azijn om het varkensvlees voor de wereldberoemde Vindaloo mals te krijgen.

Benodigdheden:

650 g kipfilet
50 g rauwe cashewnoten
75 g ghee
1 grote ui, gesnipperd
1 el sesamzaad, fijngemalen
2 dl kokosmelk

Marinade:
Gemarineerde kipfilet200 g volle yoghurt
2 tl kikkererwtenmeel
2 tl gemberpuree
2 tl knoflookpuree
1/2 tl kurkumapoeder
1/2 tl chilipoeder
1 tl zout

Kruidenmix
1 kaneelstokje van 2,5 cm
6 kardemompeultjes, gekneusd
6 kruidnagels
2 laurierblaadjes

Gekruide boter
1/4 tl geraspte nootmuskaat
1/4 tl gemalen foelie

Bereidingswijze:
1. Snijd de kipfilet in blokjes van 5 cm. Klop de yoghurt met het kikkererwtenmeel tot een glad mengsel. Klop goed, zodat de yoghurt niet gaat klonteren. Meng de overige ingrediënten voor de marinade er goed door. Roer de kip door de marinade totdat alle stukken kip rondom met de marinade bedekt zijn. Laat de kip minimaal 30 minuten marineren.
2. Bewaar 1 theelepel ghee en smelt de rest in een middelgrote pan op laag vuur. Voeg de ingrediënten van de kruidenmix toe. Bak ze tot de kardemompeultjes bol gaan staan.
3. Voeg de ui toe en zet het vuur wat hoger. Bak de ui totdat deze glazig is en roer het sesamzaad erdoor.
4. Voeg de gemarineerde kip toe en bak totdat de kip bruin kleurt. Schenk de kokosmelk en 150 ml water erbij. Breng de kip aan de kook, zet het vuur laag, sluit de pan en laat het in 20 minuten zachtjes gaar koken.
5.  Week de cashewnoten 20 minuten in 150 ml kokend water. Pureer de cashewnoten met het weekwater en voeg toe aan de kip. Laat de kip nog ca. 5 minuten koken tot de saus iets is ingedikt.
6. Smelt de bewaarde theelepel ghee in een pannetje op laag vuur. Voeg de nootmuskaat en foelie toe en laat zachtjes 30 seconden koken. Schenk de gekruide boter over de kip en roer alles door elkaar.


Methi chaman (Indiase kaas met fenegriek en spinazie)

Voor de broodnodige groente biedt het Noord-Indiase Methi Chaman uitkomst. Dit gerecht bestaat uit Indiase kaas met fenegriek en spinazie. Ervaring leert dat je de paneer in dit gerecht ook prima kunt vervangen door tofu en de spinazie door waterspinazie. Je moet het immers doen met wat je in huis hebt en wat op moet! Het gedroogde fenegriekblad vervang ik door fenegriekzaad, omdat ik het blad nog niet tegengekomen ben in de toko. 

Benodigdheden:
225 g paneer
4 el zonnebloemolie

Kruidenmix 1
1 grote ui
25 g verse gemberwortel
4 grote tenen knoflook
1/4 tl fenegriekzaad
1 rode chilipeper

Kruidenmix 2
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1/2 tl chilipoeder
1/2 tl kurkumapoeder

150 g bliktomaten
1 el tomatenpuree
275 g verse spinazie
1/2 tl zout
3 el room
1/2 tl garam masala

Bereidingswijze:
1. Snij de paneer overlangs in 5 repen en elke reep in blokjes van 1 cm. Verhit 1 el olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de blokjes paneer bruin (let op: spettergevaar!) Laat de blokjes uitlekken op keukenpapier.
2. Pureer de kruidenmix 1. Verhit de resterende olie in een middelgrote pan en voeg de gepureerde ingrediënten toe. Bak deze ca. 5 minuten tot de puree lichtjes aan de bodem begint te plakken.
3. Zet het vuur laag en voeg kruidenmix 2 toe. Laat het 30 seconden zachtjes koken en voeg dan de tomaten toe. Verhit todat het vocht is ingekookt.
4. Voeg 2-3 el water toe en verhit alles nog 2 minuten. Roer de tomatenpuree er doorheen en schep de gebakken paneerblokjes er voorzichtig door.
5. Voeg de spinazie en het zout toe en roer tot de blaadjes geslonken zijn. Zet het vuur laag en verhit alles nog een paar minuten.
6. Voeg de room en garam masala toe. Verhit nog even kort en neem de pan dan van het vuur. 

Serveer deze overheerlijke curry's met naan en basmatirijst. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...